Köménymagos rozskenyér a kenyér ünnepére!

Köménymagos rozskenyér a kenyér ünnepére!

  • Post Author:
  • Post Category:Blog

Köménymagos rozskenyér 0,5 kg

Kovász 8 órás, 200 g hozzávalók:
65 g teljeskiőrlésű rozs
65 g BL80 finom búzaliszt
72 g víz
1,3 g élesztő (1 %)

További hozzávalók:
240 g liszt (150 g teljeskiőrlésű rozs + 90 g BL80 finom búzaliszt)
130 g víz
7,5 g só
7,5 g élesztő
egy csipet aszkorbinsav
1 g (őrölt kömény és őrölt római kömény)

Köménymagos teljeskiőrlésű rozsos kenyér 0,5 kg

Kovász 8 órás, 200 g hozzávalók:
65 g teljeskiőrlésű rozs
65 g Bl80 finom búzaliszt
72 g víz
1,3 g élesztő (1 %)

További hozzávalók
240 g liszt (150 g BL80 finom búzaliszt + 45 g teljeskiőrlésű rozs + 45 g teljeskiőrlésű búzaliszt)
130 g víz
7,5 g só
7,5 g élesztő
egy csipet aszkorbinsav
1 g (őrölt kömény és őrölt római kömény)

Díszítésnek használhatunk zabpelyhet, szezámmagot, lenmagot.

A folyamatot fotókon láthatjátok.
Az alapanyagokat össze keverjük.
A kömény vízben feloldva tesszük bele!

Kétszer érleljük a tésztát 30 percig

A formát kikenjük margarinnal hogy ne ragadjon bele a kenyér! Azért margarinnal mert az semleges és az íze nem változtat kenyérkén!

Kétfelé szedjük a tésztát és vizesen meg mártjuk zabpehelyben!

Bekenjük margarinnal a két össze érintkező végét hogy sütés után szét tudjuk szedni!

Vagy cipót formálunk belőle!

Lecsípünk a tésztából három szálnak valót és megfonjuk mint a kislányok haját!

Rátesszük a cipó tetejére!

Kelesszük kb.: egy órát!

Jól bespriccelünk vizet a sütőbe és utána sütjük 40 percig 190 fokon!

Jó sütögetést!  🙂