Indul a karácsonyi sütés – Mézeskalács recept

kategória: blog | 0

Kedves látogatóim!

Lassan itt a karácsony! A mézeskalácsot nem árt előre megsütni, mert idő kell mire visszapuhul. Az sem utolsó szempont, hogy ilyenkor még nem vagyunk az utolsó hetek hajtásában, és talán több időnk is van elkészíteni.

Amikor kiderült, hogy a pék szakiskola vizsgatételei közé bekerült a mézeskalács nem voltam tőle boldog, mert ezt idáig nem kimondottan a pékfeladatok közé soroltam, és hát a díszítés is inkább az asszonyok dolga :-) Aztán csak meg kellett vele békélnem, mert külön vizsganapot szenteltek neki, így többször el kellett készítenem. A csatolt fotók a vizsgamunkám és gyakorlásom eredményeit is tartalmazzák. Mostanra meg is szerettem a készítését, fogadjátok szeretettel a receptet:

Hozzávalók:

  • 100 g sütőmargarin
  • 250 g méz
  • 125 g szitált porcukor
  • 5 g mézeskalácsfűszer
  • 500 g liszt
  • 10 g sütőpor
  • 20 g (1 db tojássárgája) a fehérjét ne dobd ki, mert szükség lesz rá.

Elkészítés:

Sütőmargarint + mézet + szitált porcukrot + mézeskalácsfűszert lassú tűzön megolvasztod és összekevered egészen addig míg csomómentes nem lesz.

IMG_2393

A lisztet meg a sütőport összekeverjük utána a langyosra hűtött feloldott zsiradékkal és az egy tojássárgájával egyneművé gyúrjuk.

IMG_2330

 A tésztát becsomagolva pihenni hagyjuk.

IMG_2329

Fél centiméteres vastagságra kinyújtjuk.

IMG_2332

Különböző formákkal kiszaggatjuk.

IMG_2334

Díszítés:

A díszítés többféle módon lehetséges. Magvakkal sütés előtt, marcipánnal és glazúrral sütés után.

A nyers tésztát megkenjük tojásfehérjével és utána rátesszük a magvakat, hogy odatapadjon.

IMG_2347IMG_2409

Sütés:

180 fokon 7-10 percig sütjük. Nem szabad tovább, mert akkor nehezen puhul vissza és keserű is lesz!

Glazúr elkészítése:

200 g porcukor + egy csepp ecet + 1 db tojásfehérje, amit keményre felverünk és összekeverjük őket.

IMG_2355

IMG_2397IMG_2357

IMG_2415

Sok sikert hozzá!

Boldog karácsonyt!

Hozzászólás


* kilenc = tizennyolc