Köménymagos rozskenyér a kenyér ünnepére!

kategória: blog | 0

Köménymagos rozskenyér 0,5 kg

Kovász 8 órás, 200 g hozzávalók:
• 65 g teljeskiőrlésű rozs
• 65 g BL80 finom búzaliszt
• 72 g víz
• 1,3 g élesztő (1 %)
További hozzávalók:
• 240 g liszt (150 g teljeskiőrlésű rozs + 90 g BL80 finom búzaliszt)
• 130 g víz
• 7,5 g só
• 7,5 g élesztő
• egy csipet aszkorbinsav
• 1 g (őrölt kömény és őrölt római kömény)

 

 

Köménymagos teljeskiőrlésű rozsos kenyér 0,5 kg

Kovász 8 órás, 200 g hozzávalók:
• 65 g teljeskiőrlésű rozs
• 65 g Bl80 finom búzaliszt
• 72 g víz
• 1,3 g élesztő (1 %)
További hozzávalók
• 240 g liszt (150 g BL80 finom búzaliszt + 45 g teljeskiőrlésű rozs + 45 g teljeskiőrlésű búzaliszt)
• 130 g víz
• 7,5 g só
• 7,5 g élesztő
• egy csipet aszkorbinsav
• 1 g (őrölt kömény és őrölt római kömény)

Díszítésnek használhatunk zabpelyhet, szezámmagot, lenmagot.

A folyamatot fotókon láthatjátok.

 

Az alapanyagokat össze keverjük.

A kömény vízben feloldva tesszük bele!

IMG_1919IMG_1917

IMG_1922IMG_1920

IMG_1918IMG_1921

Kétszer érleljük a tésztát 30 percig

A formát kikenjük margarinnal hogy ne ragadjon bele a kenyér! Azért margarinnal mert az semleges és az íze nem változtat kenyérkén!

 

IMG_1929IMG_1928IMG_1930IMG_1931

 

Kétfelé szedjük a tésztát és vizesen meg mártjuk zabpehelyben!

 

 

IMG_1933IMG_1935

 

Bekenjük margarinnal a két össze érintkező végét hogy sütés után szét tudjuk szedni!

 

 

 

 

IMG_1934       IMG_1926

 

Vagy cipót formálunk belőle!

 

 

 

IMG_1925 IMG_1924

Lecsípünk a tésztából három szálnak valót és megfonjuk mint a kislányok haját!

IMG_1937IMG_1936

Rátesszük a cipó tetejére!

 

IMG_1938IMG_1939

 

 

Kelesszük kb.: egy órát!

Jól bespriccelünk vizet a sütőbe és utána sütjük 40 percig 190 fokon!

 

IMG_1940imageIMG_1943IMG_1944IMG_1941    IMG_1951 IMG_1950IMG_1947 IMG_1949IMG_1955 IMG_1948

Jó sütögetést!  :)

 

Hozzászólás


+ hat = tizenhárom